img

İstanbul Fethinin akabinde Fatih Sultan Mehmet Han İlk olarak İstanbul halkına dinlerinde serbest olduklarını bildirir. Hz. Ömer de, 638 yılında Kudüs’ü fethettiği zaman, şehir halkına dinlerinde serbest olduklarını, bir ahitname ile ilan etmişti. Fatih de genç yaşına rağmen, ilk iş olarak şehrin su yolları imarına başlar. İstanbul şehirciliğinin mimarı Fatih Sultan Mehmet Han’dır.

İstanbul’un en hakim tepelerinden olan bugünkü Fatih cami ve külliyesinin olduğu tepeye, büyük bir alana medreselerinin ve caminin imarına başlar. İlk olarak o zamanki, merkezinde ibadethane cami, insan olan üniversite örneği bu Sahn-ı Seman medreseleri, Hastane, aşevi, sosyal tesisleri ile komple İslam medeniyetinin yansımaları. Merkezde cami, çevresinde çok geniş bir avlu, kenarında ilim tahsili için medreseler. İşte İslam'ın aydınlık temiz medeniyeti. Başta temizlik su olmak üzere , fakir ve ilim öncelikli. Son resulün getirdiği sosyal ahlak sistemi. İşte fakirin, garibin yanında olan Türk –İslam güneşinin doğuşu.

Fatih diyor ki : “ Zaferin sırrı Hz. peygamberin (sav) izini takip etmektir.”

İşte yeryüzüne huzur ve insanlık getiren medeniyetin şifresi. O GÜZELİM ESERLER HEP BU ANLAYIŞTAN KAYNAKLANIYOR. Fatih’in kurduğu şehircilik planı , Yavuz ve Kanuni ile devam etmiş, böylece yeryüzünün maddi manevi en güzel şehri inşa edilmiş. Boğaz ve Haliç’in doğal güzelliği mimari ile bütünleşmiş. 20. Asır medeniyetinin, doğaya zıt gökdelenlerinin ve diğer beton binalarının rezil ettiği dünyamız ve şehirciliğimiz ile o günkü insani yapıları ve şehircilik mukayese edilebilir mi birisi insani, diğeri hayvani.